“2022 év Önkéntese” díj átadó Hajdú-Bihar megyében

2022.12.05 Hajdú-Bihar megye

Egyre több ember tudja, hogy a társadalom fejlődését helyi szinteken önzetlen tevékenységgel, segítséggel segítheti elő, így kapcsolódva egy közösség, civil szervezet vagy intézmény munkájához, mely nagymértékben hozzájárul a célkitűzések sikeres eléréséhez. Ezek a tevékenységek nemcsak mindenki számára hasznosak, de értékük felbecsülhetetlen, hiszen számtalan terv megvalósítása önkéntesek nélkül nem valósulhatna meg. Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba, hogy december 5-e minden évben az Önkéntesek Nemzetközi Napja legyen. Ezen alkalomból adta át az Egyenlő Esély Egyesület által működtetett Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház a „2022 év Hajdú-Bihar Megye Önkéntese” díjat.

A zsűri által díjazott önkéntesek:

Oláh Tímea
Több mint 2 éve vesz részt aktívan a Csodakutya Alapítvány tevékenységeiben, mint az alapítvány önkéntese. Segítő kutyák képzésében, kiképzésében és sérült kliensekhez való illesztésben aktívan részt vesz, valamint Füge nevű terápiás kutyájával súlyosan halmozottan sérült gyermekek állatasszisztált terápiás fejlesztésében vesznek részt, szintén a Csodakutya Alapítvány színeiben. Önkéntes tevékenységével, segítő kutyák képzésével és terápiás kutyájával együtt a sérült gyermekek fejlesztésével sok-sok kisgyermek és sok család hálás neki és a Csodakutyáknak. Timi kiképezte Fügét, levizsgáztak és terápiás tanúsítványt szereztek, azóta pedig rendszeresen segítenek súlyosanhalmozottan sérült gyermekeknek.

 

Gyirgyó Dénes
Esztárban él, roma származású szociálisan nagyon érzékeny ember, aki hosszú évek/évtizedek óta óriási önkéntes és közösségi munkát végez a falujában és a környéken, valamint a berettyóújfalui Bihari Női Futball Klub egyesületénél egyaránt. A Bihari Női Futball Klub önkéntese, erőt és energiát nem kímélve segíti a sikeres klub munkáját, hisz fáradhatatlanul, szabadidejében és önköltségen szállítja a sportolni vágyó gyermekeket. Ezek a gyerekek másképp nem tudnának bekapcsolódni a SPORT világába és eljutni olyan helyekre, amit a sport, a futball által Dénes önkéntes segítségével immár meg tudnak tenni. A gyermekek hátrányos helyzetű, sokszor mélyszegénységben élő családok gyermekei, akik rengeteg plusz élménnyel és tapasztalással gazdagodnak az edzéseken és sportrendezvényeken egyaránt és jó iránymutatást kapnak a sportközösség által. A társadalomba való integrálódásukban is óriási előrelépés, hogy egy ilyen közösség tagjai lehetnek és a versenyek által szabályokat, alázatot, küzdeni akarást tanulhatnak. A sporton kívül más irányban is végez önkéntes tevékenységet Dénes, hisz Esztárban és környékén is rengeteg helyen úgy segít embereken, hogy nincs hozzá forrás vagy eszköz így a saját maguk erőforrása és az önkéntes tevékenység maradt, ennek köszönhetően tudnak, jelen lenni a település életében, ahol úgy építik a közösséget, hogy saját kezdeményezéseik voltak vannak, így sikerült pár évvel ezelőtt pl.  defibrillátorra gyűjtés szervezni. Dénes szervezésével és vezetésével virágültetéssel szépítik a falu utcáit, kertész ismerőstől kapnak évente 4-5 ezer virágot, amiből más településnek is önzetlenül ajánlanak fel és elszállítják részükre. Ezeken a közösségi munkákon arra bátorítják pl. a helyi lelkészt, hogy egy közös program keretében cigány-magyar emberekkel együtt ültessék el a virágokat, ezzel is próbálják a sérelmekből adódó konfliktusokat enyhíteni és hidat építeni az emberi kapcsolatok közzé. Dénes vezetésével közösségi kertet hoztak létre, hogy fiatal szülök és családoknak meg tanítsák az önfenntartás alapjait, ez által is a gyerekeknek megtanítsák az egészséges ételek zöldségek megtermelésének folyamatát, ahol a szülőkkel együtt dolgoznak, kapálnak a gyerekek és nem a monitor fogságában „raboskodnak”. Harmadik éve fogadják a gyerekeket egy melléképületben kialakított TANODÁJUKBAN, ahol biztosítani tudják a gyerekeknek a tanuláshoz szükséges eszközöket, ezzel is segítve tanulmányikat. Szorosan együttműködnek a helyi iskolával, így mindig tudják, hogy kinek milyen a tanulmányi eredménye és miben szorul segítségre.

Dénes szoros együttműködést ápol a Wáli István református cigány szakkollégiummal, akikkel sikerült megszervezni, hogy angolt és a tanulók által nehezebb tantárgyakban segítsenek az ott élő gyermeknek, akiknek a szüleik sajnos nem tudnak.  Büszke rá és nagyon jó visszajelzés számára, hogy van olyan tanítványuk, aki segítségükkel pedagógusi végzettséget szerzett. Dénes hitélete a Református cigány misszióban teljesedik ki, ahol szintén önkéntes misszionáriusként tevékenykedik, ahol a peremen élők között szolgál, ezért a tanodában is elengedhetetlennek tartja a gyerekek hitéletének fejlesztését, nevelését. Minden évben gyűjtést szerveznek a faluban és a környéken élő nehéz helyzetű gyermekeknek a Mikulás napkor és karácsonykor is számos ajándékot osztani ki a rászorulóknak. Dénes, a polgárőrségben végzet munkája is kiemelkedő, hisz aktívan részt vesz és éjszakai szolgálatot is vállal, példát mutatva az ott élő embereknek. Szorgalmával, alázatával, energia bírásával, önzetlenségével, valamint tanulni, fejlődni akarásával példát és utat mutat, valamint reményt ad a változtatásra és a nehéz helyzetben élőknek a kitörés lehetőségére!

 

Buzás Lajos

A Bihari Állami Gondozottak Egyesületét 2007-ben alapította meg, munkásságával és sajt életével példaképként szolgálhat sokak előtt. Megmutatta, hogy családi támogatás nélkül, pusztán kitartással, akarattal, hittel és rengeteg szorgalommal hogyan valósíthatjuk meg álmainkat és válhatunk jó emberé. Ahogy megfogalmazta életénének fő célja a „jóra való törekvés”, a sorstársakon való segítés, mely cél megvalósítása motiválta a Bihari Állami Gondozottak egyesület megalapításában is. Az elmúlt 15 évben sok ezer gyermeknek és családnak nyújtott önzetlenül segítő kezet. Sok szakellátott gyermeknek és hátrányos helyzetű családnak segített már. Nevéhez köthető a Csoki Gyűjtő Akció, mely immáron 11 éve működve, már országos összefogássá nőtte ki magát. Nevéhez fűződik még a Maugli Kupa is, ahol szakellátott gyermekeket tanít a sport örömére. Munkájának elismeréséül 2022-ben az Érték Vagy! program részeként átvehette a Példakép-Példaképp Díjat, valamint a Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI és Kollégium Iskolánkért Díját.

Megszakítás