CSALÁD, ESÉLYTEREMTŐ ÉS ÖNKÉNTES HÁZAK

Büszkeségünk: NTP Baranyában 2018/19

2019.08.09

Nemzeti Tehetség Program

Baranya megyei CSEÖH

Bennünk van!

2018/2019

Célok, tevékenységek, eredmények

Programunk küldetése

A Bennünk van! program indulásakor céljául tűzte ki a tehetséges, azon belül is elsősorban hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben élő diákok fejlődésének támogatását hét Baranya megyei járásban.

A tehetséges gyerekek kibontakozására lehetőséget környezetük biztosít, ezért tehetséggondozás szempontjából különösen fontos szereppel bír a család mint szűkebb környezet és az iskolai, intézményi csoportok, pedagógusok, szakemberek. Már a kezdetektől programunk elengedhetetlen része az a szemléletformálás, amivel a tehetséges gyereket kölvevő felnőttek támogató magatartását erősítjük. Programunk részeként rendezvényekkel vagyunk a szülők, pedagógusok, intézményvezetők segítségére.

A hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok esetében gyakran nehézségekbe ütközik a tehetség felismerése és akadályok, nehézségek állhatnak a kibontakozásuk útjában. Ennek oka elsősorban a gyerek környezetében keresendő és számos tényezőt magában foglal, akár a szülők alacsony önértékelésétől a családi vagy közösségi hagyományokon keresztül a mindennapi gyakorlati nehézségekig.

A hátrányos helyzetben élők sok esetben nehezebben és ezáltal ritkábban jutnak olyan információkhoz vagy programokhoz, amelyek látókörüket szélesíthetik, lehetőségeiket gyarapítják.

A tehetség és a tudás értékének felismerése, a tehetség kibontakozásának támogatása közös küldetés, amit a 2018/2019 tanévben számos tevékenységgel, rendezvénnyel és információs szolgáltatással igyekeztünk megvalósítani. Ezeket foglaljuk össze a következőkben.

Programelemeink és rendezvényeink

2018. augusztusában Nagyharsányban, az Ördögkatlan Fesztivál helyszínén, szeptember 22-én pedig Pécsett a családi játszódélutánon rendeztünk tehetség roadshow-t azzal a céllal, hogy a résztvevőket bevonjuk tevékenységünkbe, interakciót kezdeményezzünk. Az érdeklődőknek nem csak tájékoztatást és információt nyújtottunk, hanem kipróbálhatták a színházi és drámapedagógiai módszereket, hangszereinket és kooperatív társasjátékokban vehettek részt. A tehetség roadshow-kon az iskolai csoportokkal való drámapedagógiai foglalkozások nagyon hatékonynak bizonyultak az iskolai kortárs kiközösítés megszüntetésére és a bullying ellen. Ezen szemléletformáló kezdeményezésünket a tanév során olyan további helyszíneken is megrendeztük, mint Sásd (2018. november 30.), Drávafok (2019. február 12.), Abaliget (2019. február 26.), Beremend (2019. május 16.), Kémes (2019. május 21.), Vokány (2019. május 23.) és Drávaszabolcs (2019. május 28.).

Hivatalos nyitórendezvényünknek 2018. november 30-án a pécsi Művészetek és Irodalom Háza adott otthont. A résztvevőkkel aktív szakmai beszélgetést folytattunk, fókuszban a tehetséggondozás sajátosságaival. A korábbi évek tapasztalatait és a tervezett eseményeket egyaránt megosztottuk a jelen lévőkkel.

Hagyományosnak mondható, hogy megrendeztük a Pi-napot, 2019. március 14-én. A III. Megyei Pi Akadály-játék programjai során a gyerekek matematikai feladványokat oldottak meg, Pi-te evő versenyen és Pi-távfutáson vettek részt. A rendezvényen mintegy 100 fő diák, és kísérőik vettek részt, a megye 6 településéről, az előzetes feladatok teljesítésében pedig 300-nál több tanuló volt részese ennek a rendezvénynek.

Ismételten képzőművészeti pályázatot hirdettünk értelmi sérültek számára. A kiírt határidőig 70 pályamű érkezett be, 60 alkotótól, 7 különböző intézményből. A pályaművek változatos technikákal készültek, egyéni és közösségi alkotás eredményeként. A beérkezett műveket Megyesi Andrea keramikus és Hegyi Csaba festő értékelte, és a kiválasztott munkákból a mohácsi Meixner Ildikó EGYMI, a pécsi Új Nemzedék Központ és a Reggeli helyszíneken rendeztünk kiállításokat. A díjkiosztót május 13-án, a mohácsi helyszín megnyitója alkalmával tartottuk meg.

A megyei zárórendezvényen 2019. május 30-án Pécsen összefoglaltuk és bemutattuk tapasztalatainkat a jelen lévőknek, akik közül sokan részt vettek a programunkban.

Együttműködő partnereink

A megvalósítás során együttműködtünk a tehetség roadshow-k településén működő intézményekkel, az Ördögkatlan Fesztivál szervezőivel, a pécsi Új Nemzedék Központtal, a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájával, a Kanizsai Tehetségponttal, a Meixner Ildikó EGYMI speciális nevelési igényű tanulókat oktató iskolával. További együttműködő partnereinket röviden bemutatjuk a következőkben.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium 2002 óta fogja össze a Pécsi Tudományegyetemen tanuló roma származású diákokat. Küldetésük az integráció elősegítése és a hallgatók tudományos munkájának, fejlődésének támogatása. Pályázati támogatásból rendszeres projekteket valósítanak meg, mentorprogramokat és ösztöndíjprogramokat működtetnek, illetve kollégiumi elhelyezést biztosítanak. Tutori rendszerük, más roma szakkollégiumokkal való együttműködésük és a programokat megvalósítók képzése és szupervíziója része szakmai tevékenységüknek. A szakkollégiumi hallgatók önkéntes munkát is végeznek különböző civil szervezeteknél.

A Fogd A Kezem Alapítvány a tanköteles kort befejezett értelmi sérültek fejlesztésével, intézményen belüli foglalkoztatásával foglalkozik. Az utóbbi években kiemelt szerepet töltenek be a fiatalok művészeti fejlesztésével. Küldetésük 24 éve a partneri viszony kialakítása az értelmi sérült emberekkel és családtagjaikkal, a másság szélesebb körben való elfogadtatása és az esélyegyenlőség elősegítése, a másságon belül a tehetség fel-, elismerése, elismertetése. Közös célunk az volt, hogy “Álmaink megvalósítása” című értelmi fogyatékosok számára kiírt pályázatunkkal a tágabb környezet, a közönség számára teljesítményt, gondolatébresztő élményt, egy különleges látásmódot tolmácsoljunk, mely a látótér kiszélesítését, a sokféleség megtapasztalását eredményezi.

A Fiatal Művészekért Közhasznú Alapítvány 2006 tavaszán alakult. Célja a fiatal és/vagy hátrányos helyzetben lévő tehetséges művészek támogatása. Az Alapítvány arra törekszik, hogy minél több művészeti ágat képviseljen.

A Keret Alkotó Csoport (KACS) Kulturális Egyesület elsősorban színházi nevelési társulatként működik. Küldetésükként azt fogalmazzák meg, hogy fontos problémákat dolgozzanak fel a színházi nevelés módszereivel, együttműködve a résztvevőkkel és a nézőkkel, közösen gondolkodva. A színházi nevelés a drámapedagógia egyik irányzata, amelyben a színházi formanyelv az adott téma megértését és feldolgozását szolgálja. A módszerek gyakran a nét is aktívan bevonják az alkotó– vagy előadói folyamatokba.

A Keret Alkotó Csoport az elmúlt néhány évben drámapedagógiai foglalkozásokat tartott a megye számos iskolájában, a gilvánfai tanodában és felkérésre más intézményekben és olyan darabokat állított színpadra, amelyek hátrányos helyzetűekkel foglalkoznak.

A Pécsi Playback Színház 23 éve létrejött társulat. Rendszeres előadásaik mellett rendezvényeken képviselik a playback színházi módszert, amely élmények feldolgozására, értelmezésére és átértelmezésére is lehetőséget ad a mesélőknek és a nézőknek.

Eredményeink

A program szerinti szakmai indikátorok az elvárásoknak megfelelően teljesültek. 245 tehetséges fiatal vett részt a Bennünk van! programban a 2018/2019 tanévben, ezen belül 72 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, 63 roma származású, 50 fogyatékkal élő, 32 iskolában alulteljesítő gyerekkel találkoztunk. Közülük 225-en a komplex fejlesztendő/kedvezményezett járásokban élnek. A programba bevont 245 gyerek közül 75 fiú, 170 lány. Összesen 58 családdal dolgoztunk. Együttműködő partnereink mellett egy tehetségtanács és két tehetségpont segítette a munkánkat.

Bognár Csaba, szakmai vezető

Megszakítás