Nyári Tábori Esély Órák – Környebánya, Erdei Iskola és Ifjúsági Tábor

2019.09.10 Komárom-Esztergom megye

A nyári időszakban a látássérült Esély Órákon felül az idősügy témájában is tartottunk Esély Órákat a táborozó gyerekeknek Mecsei Ilona, meghívott tapasztalati szakértőnk közreműködésével.

A három különálló foglalkozás alkalmával megismerhették a diákok Mecsei Ilonát, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények vezetőjét, a téma szakértőjét. Előadónk vezetésével a gyermekek körbejárták az idősügy témakörét, megismerkedtek az időseket leginkább veszélyeztető betegségek kialakulásával, megelőzésével, tüneteivel. Átbeszélésre került miért fontos, hogy a fiatalabbak minél több időt töltsenek az idősebbekkel, s hogyan lehetnek segítségükre a hétköznapokban, az utcán, a boltban járva vagy épp buszon, vonaton utazva. Többen is beszámoltak arról, miként segítenek nagyszüleiknek a háztartásban, valamint milyen szabadidős tevékenységeket végeznek együtt, közösen szüleikkel, nagyszüleikkel.

Szakemberünk az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • idősek otthoni látogatása: hangsúlyozzuk és éreztessük, hogy hasznos tagjai a családoknak, ez lelki és testi egészségük megőrzésében is fontos tényező
  • otthoni munkák: takarításban, bevásárlásban, közlekedésben (boltba, rendelőbe való eljutás) való segítség
  • családi, közösségi, kulturális programok szervezése: a közösen együtt töltött idő, mind az időseket, mind a fiatalokat építheti.

Megszakítás