Díjaztuk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkénteseket

2021.12.10 Jász-Nagykun-Szolnok megye

A JNSZ Megyei CSEÖH 2020-ban alapította az Önkéntes tevékenységért díjat, melyet olyan személyek, ill. szervezet elismerésére adományoz, akik az adott évben kiemelkedő tevékenységet folytattak az önkéntesség területén Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az átadás jeles naphoz, az Önkéntesség Világnapjához kapcsolódik, melyet 1985. óta az ENSZ kezdeményezésére ünnepelnek, december 5-én.
2021. december 2-án 3 tagú bizottság – Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Elnöke, Sebestyén Andrea a Szolnok Televízió szerkesztő-riportere és Dr. Nagyné Varga Ilona Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület elnöke – döntött az Önkéntes tevékenységért 2021. Díj 3 kategóriájának odaítéléséről. A Kiemelkedő Önkéntes, Kiemelkedő Szenior Önkéntes és Kiemelkedő Önkéntes Szervezet kategóriákban összesen 26 jelölés érkezett 21 jelöltre. A bizottság valamennyi jelölést indokoltnak tartott, az ajánlásokban szereplő szervezetek és személyek önkéntes tevékenységét nagyra értékelte, társadalmi hasznosságát elismerte. A díjakat Hubai Imre és dr. Nagyné Varga Ilona adta át – a járványügyi helyzet miatt – szűk körű ünnepség keretében.

A 3 kategória 2021. évi nyertesei:

Kiemelkedő Önkéntes: Utasi Hajnalka, Jászberény (a díjat későbbi időpontban veszi át)

Kisiskolás kora óta önkénteskedik. Tevékenysége sokrétű. Adományoz is és kulturális tevékenységgel is segíti a fiatalokat, az időseket, a fogyatékos, ill. a beteg embereket. Meséskönyveket írt, és megszervezte, hogy a megálmodott történetek könyv formájában is megszülethessenek, melyek az integrációt, az elfogadást segítik. Négy könyve jelent meg eddig, emellett játék- és élelmiszeradományokat gyűjt. Tapasztalatait az idei évben professzionális keretek között, a jászberényi „Helyet!” alapítvány projektjében is hasznosíthatta, vezetésével számos önkéntes akció valósult meg – ezzel is segítve helyben az önkéntesség népszerűsítését.

Kiemelkedő Szenior Önkéntes: Erdei Edit, Kisújszállás

Erdei Edit Kisújszállás civil életének egyik aktív tagja. Szolidáris, empatikus, időt fáradságot nem kímélve segít rászoruló embertársainak. Mindig humánus, önzetlen, személyes érdekektől mentes tenni akarása példaértékű. Vidám, közvetlen természete miatt is sokan kedvelik. A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa 2015. óta. A rászoruló családoknak segít életminőségük javításában különböző bútorok, használati tárgyak, ruhaneműk beszerzésével. Rendszeresen szervez adománygyűjtéseket. Munkatársaival soha nem csökkenő lelkesedéssel szervezi, valósítja meg a véradásokat, toborozza az önkéntes véradókat. Részt vett a koronavírus járvány elleni védekezésben, munkatársaival az oltópontokon támogatták az egészségügyi szervek munkáját.

Kiemelkedő Önkéntes Szervezet: Bizalom Mentálhigiénés Egyesület, Szolnok

A Bizalom Mentálhigiénés Egyesület 30 év folyamatosan látja el tevékenységét képzett/felkészített önkéntesek bevonásával. Munkájuk során segítséget nyújtanak párkapcsolati, családi krízisek, munkahelyi konfliktusok, anyagi problémák kezelésében, továbbá a magány, a gyász, ill. pszichiátriai/egészségügyi problémák feldolgozásában. A járványügyi időszakban a lakosság körében megnövekedett szorongás, párkapcsolati problémák, veszteségek kezelésében tevékenységük társadalmi hasznossága fokozódott. A díj az egyesület tagjai munkájának elismerése, akik az anonimitás miatt egyénileg nem terjeszthetők fel, hogy munkájukért elismerést kaphassanak. 2021-ben 22 önkéntes ügyelő látta el a 0-24 órás ügyeletet. 2021. október végéig közel 10 ezer segítő beszélgetést folytattak. Naponta átlagosan 30 alkalommal csörgött a szolnoki szolgálat telefonja. Az utóbbi 2 évben jelentősen megnőtt a krízisben lévők hívásszáma és nőtt az öngyilkossági szándék miatt hívók száma is. Tiszteletreméltó alázattal, lelkesedéssel ügyelnek, hallgatják a hívókat és öntenek beléjük reményt, bíztatják őket kitartásra. Teszik mindezt laikusként, de a segítő beszélgetés szakértőiként.

Különdíj: FICSAK Meztőtúr Alapítvány, Mezőtúr (JNSZ Megyei Közgyűlés Elnökének különdíja)

A szervezet – mely az országos FICSAK mezőtúri tagszervezete – 2019-ben jött létre, fő céljuk a család, házasság, gyermekvállalás népszerűsítése, továbbá egészséges életmódra, környezettudatosságra nevelés, hagyományőrzés, karitatív tevékenység, krízishelyzetbe került családok támogatása, csatlakozás országos gyűjtőakciókhoz. Az aktív tagság önkéntesen végzi a szerteágazó tevékenységeket, mindezt hatalmas szeretettel, odaadással teszik. Az idei évben nyári tábort szerveztek hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik még soha át nem élt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Októberben pedig nagysikerű városi sportnapot bonyolítottak gyerekeknek. Megalakulásuk óta szerveznek karácsonyi adománygyűjtő akciókat különböző célcsoportoknak. Az idei évben kitüntetett figyelmet szentelnek a koronavírus járvány miatt szülőt elvesztő gyermekek, ill. gyermekes családoknak, akiknek tartós élelmiszert, ruhaneműt, édességet gyűjtenek. Az alapítvány munkáját az állandó tenni akarása, az önkéntes, önzetlen segítségnyújtás jellemzi.

Gratulálunk a díjazottaknak, akik Pogány Gábor Benő erre az alkalomra tervezett bronz plakettjét kapták, valamint díszoklevelet vehettek át.

A díjak átadásáról a Szolnok Televízió is tudósított:

Díjaztuk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkénteseket
Megszakítás