Családban marad – Kerekasztal-beszélgetés a nagyszülők változó szerepéről

2023.01.05 Bács-Kiskun megye

Nagyszülők változó szerepben? címmel kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán.

A szakemberek szerint mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozott kapcsolatra a nagyszülőkkel, hiszen rengeteg erőforrás, örömforrás, biztonság, kölcsönös támogatás rejlik ebben az értékes kapcsolatban.

Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a társadalomban zajló változások mellett sem. A mai nagyszülő-generációból sokan még nem állnak készen erre az újfajta feladatkörre, hiszen még aktív életet élnek, karriert építenek, de az is lehet, hogy épp a párkeresés foglalkoztatja őket. Fontos tényező lehet továbbá az is, hogy gyakran saját idős szüleikről is gondoskodniuk kell. Így lesz belőlük is szendvicsgeneráció, ami azt jelenti, hogy a 80-90 év körüli szüleikkel és kicsi unokáikkal járó gondoskodási feladatok közé szorulnak.

Egyes vélemények szerint míg a nagymamáknak nagyobb szerepe van a nevelésben, a tapasztalatok, bölcsességek átadásában, addig a papák feladata inkább a mentorálás, ők amolyan atyai jóbarátok, ha kell, akkor cinkosok és persze ők is minden igyekezetükkel segítik az unokák életét.

A kecskeméti kerekasztal-beszélgetés résztvevői és témái voltak:

Kormányosné Makai Eszter, a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökétől megtudtuk, hogyan látják maguk a nyugdíjasok: változóban van-e a szerepük, és ha igen, milyen irányba tart ez a folyamat.

Kovács Barbara evangélikus lelkész arról ejtett szót, hogy napjainkban milyen szerepet töltenek be a kisgyermekek és fiatalok hitre nevelésében az idősek, a nagyszülők.

Kovácsné Lovas Edina, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szakmai vezetője a nagyszülők mintaadásának fontosságáról osztotta meg tapasztalatait.

Nagyné Seres Mária tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, a Bács-Kiskun Megyei Pszichológiai Szakszolgálat Kecskeméti Tagintézményének vezetője arról fejtette ki véleményét, hogy a világban tapasztalható változások milyen hatással vannak a nagyszülői szerepre, hogyan állnak helyt az idősek szülői szerepben, és hogyan kezelik a családok az esetleges szerepkonfliktusokat.

Molnár Szilárd szociológus, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője az idősödő társadalmak által támasztott kihívásokról beszélt, valamint azokról a megoldásokról, amelyekkel érdemi változások generálhatók a foglalkoztathatóság vagy éppen az aktív életvitel területein.

dr. Pári András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetője az Idősek a családban című, az intézet által végzett kutatást és eredményeit ismertette.

Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány alelnöke, országos hálózatvezető a nagysikerű sorozat, Nagyszülő-füzet című kiadványát, valamint szervezetük tevékenységét mutatta be.

A beszélgetést Árvai Zoltán, az M5 kulturális televíziós csatorna Librettó című műsorának műsorvezetője, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs munkatársa vezette.

Együttműködő partner volt: a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A program a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

A beszélgetés felvétele az esélyteremtési iroda szerkesztésében megvalósuló Családban marad című műsorban volt látható.

Megszakítás