Bugacpusztaháza, Kunbaracs és Dunatetétlen lett idén a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona

2023.01.03 Bács-Kiskun megye

Bugacpusztaháza, Kunbaracs és Dunatetétlen települések önkormányzatai viselhetik a 2021. évben született gyermekek száma alapján a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet. A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület még 2009-ben alapított elismerését eddig már 32 település érdemelte ki.

Naptári évente az a település viselheti a címet, ahol egyrészt folyamatos, másrészt az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülők gyermeke) újszülött létszámnövekedés.

A program keretében évente három, esetenként négy díjat adnak át a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásukban működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai. Az elismerés részét képezi egy, a településnek adományozott réztábla és emléklap, az újszülöttek számára egy-egy kis tűzzománc korona (Balanyi Károly Ferenczy-, illetve Bozsó-díjas grafikusművész alkotása), egy-egy ajándékcsomag és emléklap.

Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, az elismerés alapítója szerint a család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése, valamint a gyermekvállalás fontosságának hangsúlyozása mindannyiunk közös érdeke, hiszen a települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növelésében rejlik.

Ezek a gondolatok vezérelték a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet arra, hogy több mint tíz évvel ezelőtt megalapítsa Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona elismerést. A díjakat 2012 januárjában adták át először.

Már harminckettőre tehető azoknak a településeknek a száma, akiket eddig díjaztak: Páhi, Érsekhalma, Katymár, Kunfehértó, Petőfiszállás, Lajosmizse, Tázlár, Lakitelek, Nyárlőrinc, Fülöpszállás, Bácsborsód, Városföld, Ágasegyháza, Imrehegy, Tabdi, Kunpeszér (két alkalommal), Újsolt (két alkalommal), Kéleshalom, Ordas (két alkalommal), Zsana, Homokmégy, Kömpöc (két alkalommal), Szalkszentmárton, Mélykút, Drágszél, Dunaszentbenedek, Tataháza, Felsőlajos, Fülöpjakab után Bugacpusztaháza (második alkalommal), Kunbaracs és Dunatetétlen (második alkalommal) is viselheti a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet.

Az ajándékcsomagok mesekönyvet és egy-egy csomag szaloncukrot vagy apró csokoládét rejtettek.

Kerekes László Zoltán Bugacpusztaháza polgármestere köszöntőjében röviden összegezte a családok érdekében a településen tett fejlesztéseket, majd arról is beszámolt, hogy egyre több fiatal házaspár vásárol telket, és költözik a „nagyvárosi nyüzsgés” elől menekülve Kecskemétről és a környékéről a falujukba.

Hegedűs Lászlóné Kunbaracs polgármestere szerint kistelepülésük életében örömteli esemény ez a nap, hiszen az elmúlt évben tizenhárom kisgyermek született és tíz itt is él családjával, ami gyarapodást jelent gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt. Minden gyermek királykisasszony és királyfi a családban. A kisgyermek érkezése nagyon nagy öröm, de a település közössége számára is nagy boldogság, hiszen a fiatal generáció ad távlatokat a jövő tervezéséhez, megvalósításhoz – fogalmazott a polgármester.

Fotók: Kunbaracson Gulyás Sándor (Petőfi Népe), Bugacpusztaháza önkormámányzata

Megszakítás