EsélyÓrák Bács-Kiskun megyében

2022.10.31 Bács-Kiskun megye

A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai rendszeresen tartanak EsélyÓrákat a megye különböző városainak, falvainak általános és középiskoláiban. A szemléletformáló foglalkozások keretein belül a valamilyen hátránnyal élő emberek életébe tekinthetnek be a fiatalok.

kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai tevékenységük fókuszába 2010. óta a társadalomban tapasztalható esélykülönbségek mérséklését, az előítéletek leküzdését, a fiatalok szemléletformálását helyezték.
Ennek érdekében érzékenyítő foglalkozások sorát szervezik a megye általános és középiskoláiban.

Az EsélyÓrák olyan, tanórai keretek között tartott foglalkozások, amelyek során a felkért előadó egy tanóra keretein belül tart interaktív előadást a diákok számára a fogyatékossággal élők, az idősek vagy éppen a romák helyzetéről.

A rendhagyó órák célja a szemléletformálás, a fiatalok érzékenyítése a hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő csoportok valamelyikének irányába.
Az esélyteremtési iroda munkatársai bíznak benne, hogy program révén erősödik a befogadó szemlélet és csökken az előítélet a diákok körében, ezen kívül a résztvevők tapasztalatokat szereznek és pozitív élményekkel gazdagodnak.

A közelmúltban, október 21-én előadóik Kunszentmiklóson (Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola) és Tasson (Földváry Gábor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) jártak.

Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok triatlonista, riói paralimpikon az óráin nemcsak arról mesélt hogyan lehet másfél kézzel élni, hanem azt is elmesélte, hogyan tudott mindebből előnyt kovácsolni. Előadásán képekkel és élménybeszámolóval mutatta be életét, a triatlon sportágat és bajnoki érmeit a gyermekeknek, de elhozta egyik versenykerékpárját is, amely egy hagyományos kerékpárhoz képest fele akkora súllyal bír. A gyermekek nagy érdeklődéssel fogadták, amikor a mindennapi életét megkönnyítő bal alsó műkarját adta körbe, nagy megdöbbenést keltettek viszont a cipőfűző bekötésének mozdulatai.

Oláh Anna, a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház vezetője tapasztalati szakértőként hivatásának tekinti a hátrányos helyzetű emberekkel való foglalkozást, hiszen maga is messziről indult. Élete nagyon jó példa arra, hogy akár egy szegény, cigány családból is vezethet út egy sikeres életpálya irányába.
A beszélgetés során kitért az előítélet veszélyeire, a tanulás fontosságára is.

Megszakítás