Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona lett Bugacpusztaháza, Kömpöc és Ordas

2021.02.01 Bács-Kiskun megye

Bugacpusztaháza, Kömpöc és Ordas kapta meg a 2019. évben született gyermekek száma alapján a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület még 2009-ben alapított elismerését. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet már 27 település viselhette.

Engert Jakabné, a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház fenntartó szervezete, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, az elismerés alapítója szerint, a család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése, valamint a gyermekvállalás fontosságának hangsúlyozása mindannyiunk közös érdeke, hiszen a települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növelésében rejlik.

Ezek a gondolatok vezérelték a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet arra, hogy tíz évvel ezelőtt megalapítsa Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona elismerést.

Naptári évente az a település viselheti a címet, ahol egyrészt folyamatos, másrészt az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülők gyermeke) újszülött létszámnövekedés.

A program keretében évente három, esetenként négy díjat adnak át. Az elismerés részét képezi egy, a településnek adományozott tábla és emléklap, az újszülöttek számára egy-egy kis tűzzománc korona (Balanyi Károly Ferenczy-, illetve Bozsó-díjas grafikusművész alkotása), egy-egy ajándékcsomag és emléklap.

A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet eddig már huszonnyolc település viselhette: Páhi, Érsekhalma, Katymár, Dunatetétlen, Kunfehértó, Petőfiszállás, Lajosmizse, Tázlár, Lakitelek, Nyárlőrinc, Fülöpszállás, Bácsborsód, Városföld, Ágasegyháza, Imrehegy, Újsolt, Tabdi, Kunpeszér, Kéleshalom, Ordas, Zsana, Homokmégy, Kömpöc, Mélykút, Újsolt (két alkalommal), Szalkszentmárton, Drágszél, Dunaszentbenedek, Kunpeszér (két alkalommal) után legutóbb Bugacpusztaháza, Ordas (második alkalommal) és Kömpöc (második alkalommal) is megkapta az elismerést.

Az egyesület tagjai és az esélyteremtési iroda munkatársai a koronavírus okozta járvány miatt ezúttal nem szerveztek az érintett településeken átadó ünnepségeket, hanem a címmel járó ajándékokat a családok otthonukban vehették át.

Megszakítás