Mózeskosár körbejár: ezúttal házhoz vitték a kelengyét

2020.12.23 Bács-Kiskun megye

Tizenhatodik alkalommal ajándékozták meg a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai az első tíz decemberben született kecskeméti gyermeket és szüleit. A családokat a Mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezés keretében ezúttal otthonaikban lepték meg. Az ajándék egy-egy hordozható gyerekágy, 30 ezer forint értékű babakelengye-utalvány és emléklap volt.

A Mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezést 2013 augusztusában indította útjára a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, hogy megajándékozza az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral és babakelengyével. A szervezet a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a kecskeméti Család- és KarrierPONT fenntartója.

A család fontosságát hirdető, és a gyermekvállalási kedvet támogató programot azóta évente két alkalommal, decemberben, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan, valamint augusztusban, a Hírös Hét Fesztivál részeként valósítják meg. Kérésük mindössze annyi a megajándékozottakhoz, hogy hat-nyolc hónap után, amikor már nincsen rá szükségük, keressenek rokonaik, barátaik körében egy olyan családot, amely szívesen fogadja és használja a vesszőből font kosarat. Így fog a mózeskosár körbe, körbejárni.

A hét éve elindított kezdeményezés keretében – a mostaniak nélkül – már 150 mózeskosarat adtak át.

A Mózeskosár körbejár 16. átadó ünnepsége a koronavírus okozta járvány miatt ezúttal elmaradt. Nem szerették volna azonban ezt a szép hagyományt megszakítani, ezért a tíz családot ezúttal is megajándékozták, csak szűkebb körben, ünnepség nélkül.

A kezdeményezés keretében a szervezet munkatársai a családok részére ezúttal egy-egy hordozható gyerekágyat, 30 ezer forint értékű babakelengyét és emléklapot ajándékoztak.

Az egyik meglepetést december 22-én Katonatelepre vitték. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét alpolgármestere és Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte a Tóth családot, ahová harmadik gyermekként született Tóth Márk Benjámin.

Fotók: baon.hu, hiros.hu

Megszakítás