Esély SportNap Kecskeméten

2019.07.12 Bács-Kiskun megye

Együtt, egységben, egymásért! mottóval rendezett Esély SportNapot  a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. június 13-án a Messzi István Sportcsarnokban. A programsorozat társszervezője az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület volt.

Az Esély SportNap célja, hogy a közös sportolás élményén keresztül lehetőséget teremtsen a találkozásra, a fogyatékossággal élő és ép fiatalok együtt tölthessenek egy napot, segítve egymást, megtapasztalva az empátia és az elfogadás fontosságát.

A harmadik alkalommal megrendezett megyei szintű sportnapon az ép, valamint a különféle fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok együtt, összesen 14 csapatot alkotva vettek részt a találkozón.

A versenyfeladatokon túl a szervezők – együttműködő partnereik segítségével – érzékenyítő kalandtúrával is készültek. Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok paratriatlonista filmvetítéssel egybekötött előadást tartott, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai bemutatták a rendőrség szervezetét, beszéltek a biztonságos internethasználatról, a szünidő biztonságos eltöltéséről, illetve a résztvevők ismereteket szerezhettek az egységes európai segélyhívószám használatáról. A napot játékos feladatokkal színesítették. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tagjai elhozták négylábú segítőiket is. A résztvevők ezúttal is nagy örömmel ismerkedtek és játszottak a terápiás kutyákkal. A Törekvés SE Kerekesszékes Kosárlabda Csapat tagjai pedig kosárlabdázni tanították az érdeklődőket kicsit másként, hiszen minden játékosnak kerekesszékbe kellett ülnie.

A Láthatatlan kiállítás keretében egyebek mellett volt „botorkáló”, a fehérbotos közlekedés kipróbálása bekötött szemmel egy mini labirintusban, bemutatták a Braille írást, amit ki is lehetett próbálni, és készültek Tapi-dobozzal és Tapi-zsákokkal is.

A programon a kísérőkkel és önkéntesekkel együtt közel kétszázan vettek részt. A szervezésbe és lebonyolításba bevont önkéntesek száma több mint harminc fő volt.

A szemléletformáló rendezvény zárásaként az országosan ismert, integrált zenekar, a Nemadomfel Együttes adott jó hangulatú koncertet.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság apró ajándékai mellett, a Félegyházi Pékség péksüteményekkel, a Piroska Szörp szörpökkel járult hozzá a rendezvény sikeréhez. A Dechatlon Hungary Kft. pedig minden résztvevőnek ajándék kulacsot ajánlott fel, ezzel is felhívva a figyelmet a környezettudatosság fontosságára.

Megszakítás