Az apák szerepe a családban – szakmai worksop

2018.10.23 Bács-Kiskun megye

Átalakulóban van az apaság természete, mivel az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott az apaságról, az apai szerepekről kialakult vélemény. Míg régen az apa feladata kizárólag a kenyérkereset volt, mára a férfiak egyre nagyobb arányban veszik ki a részüket az otthoni munkából és egyre többen szeretnének aktív részesei lenni gyermekeik nevelésének is.

Az apákra és változó szerepükre hívta fel a figyelmet az a szakmai workshop, amelyet a családok iránt elkötelezett Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai kezdeményeztek, a családok évéhez kapcsolódóan.

A gondolatébresztő és szemléletformáló találkozóra a családokkal foglalkozó vagy őket felkaroló szervezetek képviselői kaptak meghívást. Így a műhelymunkán a kecskeméti, a lakiteleki, a kiskunhalasi nagycsaládosokat tömörítő egyesületek, valamint a kecskemet.imami.hu családi információs portál képviselői vettek részt.

A találkozót Csuthy Annamária és Ujváry András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársai vezették, akik bemutatták az Apa-füzetek című kiadványokat is. A hiánypótló brosúra, amely elsődlegesen az apákat szólítja meg, segítséget kíván nyújtani a rájuk váró feladatokhoz, élményekhez. A leendő és gyakorló apukáknak szóló kiadványok célja, hogy a szülők felismerjék, a gyermeknevelés közös feladat, nemcsak az anyák dolga, egy apa is rengeteget tehet a gyermekével, a gyermekért, önmagáért, a családjáért. Ráadásul, ha ketten vesznek részt a gyermeknevelésben már a születés, sőt a várandósság ideje alatt, akkor a nők számára is könnyebbé válik a döntés, hogy újabb gyereket vállaljanak, ha szeretnének.

A közel két órás workshopon a résztvevők különböző játékos feladatokon keresztül mélyedhettek el a témában, elmondták saját véleményüket, tapasztalataikat és megismerhették egymás nézőpontját, látásmódját az apák váltózó szerepével kapcsolatban. Az összejövetel végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy a program folytatásaként, egy több településen egyszerre megszervezett akcióval hívják fel a közvélemény figyelmét a téma fontosságára és aktualitására.

Az esélyteremtési iroda munkatársai a következő hetekben a megye számos településén szerveznek családi délutánokat, melynek keretében a barkácsolni szerető gyermekeknek és apáknak vesszőből font madáretetők készítésére nyílik lehetőségük. A családok a közösen elkészített odúkat egy novemberi napon egyszerre, egy időben helyezik majd ki településeik fáira.

Megszakítás