Láthatatlan vacsora Kiskunfélegyházán

2018.10.10 Bács-Kiskun megye

Bekötött szemmel és teljes sötétségben ette meg kétfogásos menüjét két kiskunfélegyházi középiskolás diákcsoport a megyei esélyteremtési iroda szemléletformáló programsorozatán. A Láthatatlan vacsora célja az volt, hogy az ép látású személyek is átéljék, átérezzék, milyen akadályoztatva, nehezített körülmények között elvégezni egy, a mindannyiunk életének fontos részét képező, napi rendszerességgel és rutinnal megvalósuló tevékenységet.

Láthatatlan vacsora címmel a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szemléletformáló programsorozatot szervezett középiskolai kollégiumok fiataljai részére Kiskunfélegyházán. Nagy Renáta irodavezető szerint az érzékenyítő foglalkozás elősegíti a saját élményekre épülő empatikus képességek fejlesztését, az esélyegyenlőség megvalósítását.

Az érzékenyítő foglalkozáson részt vett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke, a születésétől vak Kácsor-Macska Zsuzsanna is, akit elkísért hű társa, Grafit is. A megyei elnök a látássérült emberek helyzetéről, illetve a vakvezető kutyák kiképzéséről és szerepéről beszélt a diákoknak, majd arról is mesélt, hogyan is boldogulnak Grafittal a mindennapokban.

Kácsor-Macska Zsuzsanna a közös étkezést megelőzően tapasztalataival és tanácsaival nyújtott segítséget a Constantinum, illetve a Szent Benedek Iskola kiskunfélegyházi tagintézményébe járó diákjainak abban, hogyan egyék meg a gyümölcslevesből, illetve rántott húsból, krumplipüréből és savanyú uborkából álló menüsort. A tanulók a felvezető beszélgetést követően már bekötött szemmel, egymás vállát fogva mentek át az udvarról a lesötétített terembe.

A szemléletformáló program összesen 30 fő részvételével zajlott egy kiskunfélegyházi étteremben. A Szent Benedek Iskola kiskunfélegyházi tagintézményének kollégistái önként jelentkezhettek a az érzékenyítő foglalkozásra, míg a kiskunfélegyházi Constantinumba járó diákok jutalomként kapták a lehetőséget, hogy részt vegyenek a Láthatatlan vacsorán.

A vacsora végén a diákok és tanáraik megosztották egymással tapasztalataikat, élményeiket. Kácsor-Macska Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke elmondta, a szemléletformáló foglalkozásokat, a diákok érzékenyítését társadalmi küldetésnek érzi.

Megszakítás