Láthatatlan vacsora Salgótarjánban

2018.10.08 Nógrád megye

Láthatatlan vacsoráról készült riport

   

Láthatatlan CSEÖH vacsora az elfogadásért

Tégy próbát, és meg tudod csinálni…! 

 

Rendhagyó vendéglátásban volt részük a minap, a salgótarjáni Fészek Étterem szépszámú vendégének, hiszen a házigazdák valóban „láthatatlan étkekkel” kínálták őket. A Nógrád  Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház által szervezett – immár hagyományos – szokatlan estebéd valódi esélyegyenlőségben telt,  hiszen a vak , valamint  látássérült vendéglátók és az időközben bekötött szemű épek, azonos feltételekkel láttak a fogásokhoz. „ A láthatatlan vacsora programján magad is meg fogsz lepődni azon a tényen, hogy szaglásod és ízlelésed valójában mennyire fejlett, látás nélkül mennyire kiteljesednek az illatok és az ízek.” – állt a meghívón.

A „Fehér Bot Hetén” a többségi társadalom azok előtt hajt fejet és nyújt segítő kezet, akiknek nem adatott meg, vagy örökre elveszett a látás öröme. A vak és – szemük miatt –  fogyatékossággal  élő embertársaink  mindennapjaiba engedett egy kis belekóstolást Almádi Balázs, a Nógrád Megyei Vakok és Látássérültek  Egyesületének elnöke  a megyei CSEÖH által kezdeményezett „láthatatlan vacsorán”.

A szinte valamennyi generációból álló vendégsereget, egy igazi egyéniség, a látássérült „dumaszínházas”  Sulyok Péter fogadta, majd igazította el, a hozzá hasonló sorsú  társai sajátos  világában. Életörömtől és humortól duzzadóan ismertette meg a résztvevő látókkal  a „sötét oldal” mindennapjait, szomorú, vagy éppen komikus történéseit. Igazi sztori parádé kerekedett a rendhagyó esélyórából, miközben a szervezők valamennyi érintett résztvevőtől ideiglenesen megvonták a „szemhasználati” engedélyt. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem látók, nem lesajnálni való szerencsétlenek, hanem érző, és sokszor önálló életet élni képes, értékes emberek, akik számítanak a társadalmi szolidaritásra.

Az ő mindennapjaikat számos találékony szerkezet, bonyolultabb komputer program, vagy  okos kütyü segíti, amelyekből a vacsora helyszínén egy kis kiállítást is rögtönöztek a vendéglátók. Szakavatott kezek mutatták meg a vendégeknek pohártöltő jelző, a vak-sakk, és a speciális Rubik kocka rejtelmeit, ám a legnagyobb sikert, mégis csak a bekötött szemmel elfogyasztott, három fogásos  vacsora jelentette a zömében középiskolás  érdeklődőnek.  Az érintett szakértők kiképzése után,  még kezek soha nem merítették óvatosabban a kanalat a forró levesbe, vagy vágtak sután szeletekre sült húst, mint ezen az estén. A mesterséges sötétségében, minden vizuális segítség nélkül tehették próbára érzékszerveiket.

A különleges, és a szemléletváltást, valamint érzékenyítést  szolgáló  program kapcsán Szabó Péter,  az EMMI támogatásával működő  Család, Esélyteremtő  és Önkéntesek Házának megyei vezetője elmondta, hogy a maihoz hasonló rendezvények tucatjaival, egész esztendőben járják a nógrádi települések oktatási intézményeit. Ezeken az „esélyórákon” nem csupán a látássérültek élethelyzeteit tapasztaltatják meg a fiatalokkal, de érzékenyebbé kívánnak tenni minden diákot, a többi fogyatékossággal  élő, idős vagy kisebbségi  helyzetű embertársuk iránt.  A következő, hasonló jellegű programra legközelebb, már  Bátonyterenyén invitálják az érdeklődőket.

Megszakítás