Láthatatlan vacsora

2018.10.01 Budapest

2018-ban első alkalommal rendezett a Budapesti Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, „Láthatatlan vacsora” címmel speciális érzékenyítő programot. A kiindulási feltételünk az volt, hogy elszakadjunk a hagyományosnak nevezhető módszerektől, szokatlan környezetben, és új felfogásban közelítsük meg a fogyatékossággal élők- vak emberek- felé fordulás, elfogadás kérdéskört. Partnerünk az Empathy Caffe mindenben segítségünkre volt, a menü összeállításától a felszolgálásig.

A rendezvényen vegyesen vettek részt vak és látó emberek, akiknek a kiválasztása Facebook-e-on történt. Az érdeklődésre jellemző volt, hogy a meghirdetett 15 hely két óra leforgása alatt, többszörös túljelentkezéssel betöltésre került.

A feladat az volt, hogy bekötött szemmel kellett egy 3 fogásos vacsorát elfogyasztani, majd vak asztaltársainkkal beszélgetve levonni a tanulságokat. Rendezvényünket a Vöröskereszt legfelsőbb vezetése is megtisztelte, aktív közreműködőnk volt Buncsik Ildikó, a Budapest Fővárosi Szervezet igazgatója és Nagy Gábor a Vöröskereszt Főigazgató-helyettese, aki egyébként be is ült bekötött szemmel a vacsorázók közé.

A köszöntés, bemutatás után szabályismertetés következett, majd a szemek bekötésére került sor. A menü 3 fogásos volt, leves, főétel és desszert. A szokásosnál jóval tovább tartott az ételek elfogyasztása, és az asztal sem marad teljesen érintetlen….de végül is ez szerepelt az elérni kívánt célok között. Az utolsó desszert elfogyasztása után levettük a szembekötőket, és bő órán keresztül kötetlen beszélgetés folyt a vak emberek éttermi tapasztalatairól, a főzés speciális „vak” módszereiről, és a különféle receptek elkészítésének lehetőségeiről. Közben észrevétlenül elhangzottak azok a gondolatok, amelyek az elfogadásról a megértő támogatásról szóltak.

A program nagyon jól sikerült, a résztvevők nemcsak tele hassal, de lélekben is megerősödve álltak fel az asztaltól. Folytatás jövőre.

Megszakítás