Esélyes – esélyegyenlőségi magazinműsor – 2022. december

2023.01.05 Bács-Kiskun megye

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 decemberi adásából kiderül, hogy a látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot napja alkalmából Láthatatlan vacsora címmel szemléletformáló programot szerveztek a megyei esélyteremtési iroda munkatársai egy kecskeméti étteremben. Az est során az ép látásúak is átélhették, hogy milyen akadályok és nehézségek merülnek fel a vakok, illetve gyengénlátók életében az evés során.

A műsorban beszámolunk arról is, hogy egy nemrégiben elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően mintegy huszonöt százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya január 1-jétől. A jóhírt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára egy hat gyermekről gondoskodó helvéciai nevelőszülőnél tett látogatása során jelentette be.

Foglalkozunk azzal is, hogy Korbarát Egyetem címet nyert a Kecskeméti Neumann János Egyetem. A felsőoktatási intézmény a CédrusNet Kecskeméttel való együttműködése révén Magyarországon elsőként, a világon századikként csatalakozott az idősödő korosztályt az oktatásba bevonni kívánó hálózathoz.

Szó lesz továbbá arról is, hogy Esély-es Esték! címmel új programsorozatot indított az EsélyKözpont Kecskeméten. A havonta jelentkező beszélgető est keretében olyan roma származású közéleti szereplők mutatkoznak be, akik hátrányos helyzetből küzdötték fel magukat, és értek el kiemelkedő sikereket. Az első vendég Kocsis Krisztián neurobiológus, agykutató volt.

Az ESÉLYES téli adásából az is kiderül, hogy Lezárult a CédrusNet Kecskemét Program ötödik kurzusa, melynek során tizenhét HírösNagyi végezte el az ötven év felettieknek kiírt képzést. A segítő nagyik iránt azonban olyan nagy az érdeklődés, hogy hamarosan újabb tanfolyamokra is szükség lesz.

A műsor tudósít arról is, hogy hatodik alkalommal hirdették meg az esélyteremtési iroda munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított elismerést. Bíznak benne, hogy az Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díj hozzájárul az önkéntesség még kedvezőbb társadalmi megítéléséhez.

A magazinban beszámolunk arról is, hogy a Logikázz! készségfejlesztő szakkör, majd a Romuzika elnevezésű, tradicionális roma hangszereken történő zeneoktatás után drámafoglalkozás-sorozat elindítását tették lehetővé a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és az esélyteremtési iroda munkatársai. A társadalmi együttműködés erősítése Kecskeméten című projekt keretében ezúttal egy betlehemes játék előadásának feltételeit teremtették meg a Hunyadi János Általános Iskolában.

A műsor zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy látássérült emberek képzőművészeti alkotásainak adott helyet a megyei Katona József könyvtár. A kiállításra Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyéből, valamint Budapestről kölcsönözték műveket a társszervezetek és az alkotók. A tárlat két installációját a látogatók meg is érinthették, hogy még teljesebb élményt kaphassanak az alkotásról.

Megszakítás