Kecskeméti és lakiteleki lett Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese

2023.01.04 Bács-Kiskun megye

Hatodik alkalommal hirdették meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított, Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díj felhívását. Bíznak benne, hogy az elismerés hozzájárul ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjra magánemberként, intézményként vagy akár közösségként olyan önkéntesek jelöléseit várták, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítettek másokon vagy akár egy egész szervezeten.

A megyei esélyteremtési irodát fenntartó Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke és elnökségi tagjai a jelölések alapján két díj átadásáról döntöttek.

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerés díjazottjai:

Szabó Istvánné (Gyulai Eszter) – Kecskemét
Jelölő szervezet: Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége

Heinrich Gábor József – Lakitelek
Jelölő szervezet: Lakitelek önkormányzata

Az önkéntesek december 5-ei világnapjához kapcsolódó, Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díj célja, hogy elismerjék az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását, valamint hozzájáruljanak ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

Szabó Istvánné Gyulai Eszter részére a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége irodavezetőjeként a kecskeméti nyugdíjasok közösségéért végzett odaadó, állhatatos tevékenységéért 2022-ben a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjat adományoztak.

Szabó Istvánné Gyulai Eszter (78) több mint másfél évtizede szolgálja a kecskeméti nyugdíjasok közösségét önkéntes munkájával. A Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége irodavezetőjeként rendkívüli precizitással, felelősségteljesen, nagy önállósággal intézi a szervezet gazdasági feladatait, gazdálkodását, pénzügyeit, iratkezelését. Végzi az iroda napi ügyeit, szükség esetén egyeztet a működést biztosító szolgáltatóknál. Kiterjedt kapcsolati hálójának köszönhetően gyorsabb és hatékonyabb általa az ügyintézés.
Segítőkészsége, barátságos megnyilvánulása miatt a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége 37 tagszervezetének vezetői bizalommal fordulnak hozzá. Rendszeres feladatai közé tartozik a tagság részére biztosított kedvezményes uszodabelépők, a klubok, illetve a szövetség működéséhez nyújtott városi támogatások elszámolása, az egyes pályázatok dokumentációjának kezelése, nyilvántartása. Négy éven keresztül összefogta és ellátta a Harmadik Kor Egyeteme szervezési és adminisztrációs feladatait, intézte a tagok számítógépes tanfolyamait. Népes családja szerető gondoskodása mellett hasonló önzetlenséggel, odaadással segíti napjainkban is a nyugdíjasok nagy családját.

Heinrich Gábor József részére Lakitelek közösségéért végzett meghatározó és példaértékű tevékenységéért 2022-ben a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai szintén Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjat adományoztak.

Heinrich Gábor József (44) bár szegedi születésű, 2003 óta Lakiteleken él családjával. Hat gyermek édesapja, így egyik alapítója a helyi nagycsaládos egyesületnek.
Tizenegy évvel ezelőtt, 2011 szeptemberében szintén alapítója volt a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egyletnek. A szervezet kiemelt célja az általános és középiskolás korú gyermekek nemzeti nevelése, megismertetése a magyar kultúrával, hagyományokkal. Az egylet egy befogadó közösség és alternatíva a gyermekek szabadidejének aktív és hasznos eltöltésére, a bajtársi szellem, az összetartozás érzésének megerősítésére.
Heinrich Gábor alapító tagja és elnöke a Magyar Vándor-Ló Hagyományőrző Egyesületnek is, amely szervezője a nagy népszerűségnek örvendő Lakiteleki Húsvéti Sokadalom rendezvénynek, de az egyesület tagjai, képviselői rendszeresen részt vesznek más települések hagyományőrző rendezvényein is. Az óvoda és helyi táborok felkérésére évente szerveznek, bonyolítanak le lovaskocsizást, lovagoltatást. Helyi rendezvényeken vetélkedőket, versenyeket rendeznek.
Természetszerető emberként 2018 és 2020 között elnöke volt a Szikra Horgászegyesületnek. A közel hároméves időszak alatt új lendületet kapva és több együttműködést kiépítve, ma már egyre népszerűbb a tagság és a hobbi horgászat a településen.
A Kösöntyű Néptánccsoportban először 2012 és 2014 között, majd az idei évtől ismét aktív tag, és felkérés alapján külsős tagja lett a Lakiteleki Értéktár Bizottságnak.
A havonta megjelenő Lakiteleki Újság 2016. óta rendszeresen közli novelláit, verseit. Ezekből 2020-ban az Antológia Kiadó jóvoltából egy válogatáskötete is megjelent, Az örökség címmel.
A helyi katolikus közösség életében is részt vesz. December elején szentelték fel az általa megálmodott és Czinege Edit keramikus művész közreműködésével elkészített Mária-emlékhelyet, amely a jövőben egy tervezett állomása lenne a minden évben háromszor meghirdetett Lakitelek-Nyárlőrinc-Szentkirály – a Szent Imre, Boldog Gizella, Szent István ereklyéket őrző – településeket érintő, „Szent-család zarándoklatnak”.
Heinrich Gábor hosszú évek óta aktív tagja Lakitelek társadalmi és szociális életének. Mint civil segítő, kapcsolata régen összefonódik az önkormányzatéval. Személyisége meghatározó és példaértékű Lakitelek életében. Olyan ember, aki nagyon jó érzékkel hat az itt élőkre, különös tekintettel a gyermekekre. Közéleti tevékenysége párhuzamosan, több szálon, aktívan jelen van Lakiteleken. Gábor személyisége olyan minta hivatásában és magánéleti szerepében, amely még hosszú időn keresztül formálja és meghatározza Lakitelek közösségét.

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjak Kósa Klára kecskeméti születésű keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusának kerámiaképei, valamint egy-egy oklevél.

Az elismeréseket dr. Salacz László és dr. Szebelényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, valamint Engert Jakabné, a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház fenntartó szervezete, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke adta át.

Fotók: Noszlopy Miklós – keol.hu

Megszakítás