Gasztro kaland a sötétben a fehér bot napja alkalmából

2022.10.16 Bács-Kiskun megye

A látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot napja alkalmából, Láthatatlan vacsora címmel szemléletformáló programot szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kecskeméti Spaletta étteremben. Az est során az ép látásúak is átélhették, hogy milyen akadályok és nehézségek merülnek fel a vakok és gyengénlátók életében az evés során.

Bekötött szemmel és szinte teljes sötétségben, minden vizuális segítség nélkül tehették próbára érzékszerveiket a Láthatatlan vacsorára jelentkezők, hiszen szemük használata nélkül fogyasztották el a felszolgált ételeket és italt a kecskeméti étteremben.

Az érzékenyítő est célja, hogy az ép látásúak is átéljék, átérezzék a mindannyiunk életének egyik fontos részét képező, napi rendszerességgel megvalósuló rutintevékenységét, az étkezést látássérült embertársaink aspektusából.

A napokban megrendezett rendezvény az Első Kecskeméti Lions Club és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének együttműködésében valósult meg.

A láthatatlan vacsorán Engert Jakabné, a megyei esélyteremtési irodát fenntartó Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket.

Emlékeztetett: a programsorozatot az esélyteremtési iroda munkatársai 2018-ban elsőként indították útjára Bács-Kiskun megyében. Akkor Kiskunfélegyházán szervezték meg középiskolásoknak, majd egy év múlva kecskeméti és környékbeli vállalkozókat láttak vendégül egy „láthatatlan” vacsorára.

Ditzendy Károly Arisztid, az Első Kecskeméti Lions Club alelnöke elmondta: a Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok és gyengénlátók segítése jelenti. Beszélt arról is, hogy a lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A kecskeméti jótékonysági szervezet 1990-ben szervezett először Lions Filléres Börzét, és az idei, huszonkilencedik vásárt december második hétvégéjén, 10-én tartják majd meg.

Hencz András, a 2004 óta működő Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke kiemelte: a nem mindennapi kezdeményezés keretében azokról a nehézségekről és rutinszerű tevékenységekről beszélhetnek a résztvevőknek, amit a látássérült vagy vak emberek nap mint nap megélnek.

Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban átvették „Az év Bács-Kiskun Megyei Civil Szervezete” díjat, és szervezetük ebben az évben második alkalommal nyerte el a Tesco-Global Zrt. „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatának első helyezését.

A bekötött szemmel elfogyasztott vacsora mintegy harminc résztvevője az étkezést követően közösen találgatta, hogy mit is evett.

A program keretében felszolgált ételsor brokkoli krémleves volt cheddar chips-szel és fokhagymás krutonnal, főételként sous vide csirkemellet szolgáltak fel paszternákos burgonyakrémmel, vörösboros mézben sült fügével, vajas kelbimbóval és pirított mandulával. Desszertként pedig kétféle fagylaltot fogyasztottak a vendégek.

A vacsorát követően a résztvevők arról számoltak be, hogy a legnagyobb nehézséget az ételek fogyasztásakor azok megtalálása okozta a tányéron, amelyet sokan tapogatással oldottak meg, de bevallásuk szerint így is gyakran előfordult, hogy üresen tették a szájukba az evőeszközöket.

Az Első Kecskeméti Lions Club tagjai a bennük kavargó gondolatokról is beszámoltak. Voltak, akik ügyetlennek és tehetetlennek érezték magukat, mások hálát éreztek, hogy egészségesen élhetik mindennapjaikat, de voltak olyanok is, akik szerint a helyzet egyszerre volt rendkívül ijesztő és életre szólóan tanulságos.

Az est lezárásaként a vendégek megismerhették az öt éve teljesen vak kecskeméti Tercsi Lajosnét, aki az elmúlt esztendőben benevezett a Vakonlátó Alapítvány látássérülteknek szóló, Főzd meg a szerencsédet, vagy süsd ki, ezt Te döntöd el! címmel hirdetett kiírására. Marcsi videóra vette, ahogy húsgombóclevest főz, majd tejespitét süt. Filmjével második helyezést szerzett.

Tusori Nikoletta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökségi tagja vakokat és gyengénlátókat segítő eszközbemutatót tartott, és beszélt a megyei esélyteremtési iroda felkérésére tartott szemléletformáló programokról, az EsélyÓrákról is.

Fekete Attila – aki szintén a megyei szervezet elnökségi tagja – pedig látása elvesztésének körülményeit mesélte el. Az autóbalesetben megvakult fényképész ma már ismét teljes életet él, és partizenészként rendszeresen fellépője a kulturális eseményeknek.

Fotó: hiros.hu, esélyteremtési iroda

Megszakítás