A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a Hírös7 programsorozaton

2022.08.23 Bács-Kiskun megye

Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház tagjai és munkatársai idén is csatlakoznak a Hírös7 Fesztivál programsorozathoz.

A hagyományos babakocsis felvonulást augusztus 27-én, szombaton 17 órától tartják, amely „Kecskemét, a gyümölcs és a gyermek városa” jelmondattal az 1934-es, legelső rendezvény egyik legnagyobb látványossága volt. Közel kilencven éve a mintegy háromezer gyermek felvonulását 15-20 ezres tömeg nézte végig. A legkisebbeket virágdíszes babakocsikban vagy talicskákban tolták az édesanyák.

A kezdeményezést a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület 2007-ben élesztette újjá, és a mai napig az egyik legnépszerűbb eseménye a fesztiválnak.

Gyermekeink a kincseink elnevezésű rendezvény gyermekfelvonulásához augusztus 27-én, szombaton a babakocsik mellett ismét várják a kismotorral és futóbiciklivel érkező gyermekeket és családjaikat is, és ezúttal is díjazzák a legszebben feldíszített babakocsikat.

„Mózeskosár körbejár” elnevezésű 19. átadó ünnepsége keretében augusztus 27-én, szombaton tíz kecskeméti újszülöttet és családját dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszönti, majd adja át részükre a mózeskosarat és a hozzá tartozó babakelengyét.

A kezdeményezést a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő esélyteremtési iroda munkatársai még 2013-ban indították útjára, hogy megajándékozzák az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral és a hozzá tartozó, 30 ezer forint értékű babakelengyével.

A család fontosságát hirdető, és a gyermekvállalási kedvet támogató programot azóta évente két alkalommal, decemberben, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan, valamint augusztusban, a Hírös Hét Fesztivál részeként valósítják meg. Kérésük mindössze annyi a megajándékozottakhoz, hogy hat-nyolc hónap után, amikor már nincs rá szükségük, keressenek rokonaik, barátaik körében egy olyan családot, amely szívesen fogadja és használja a vesszőből font kosarat. Így fog a mózeskosár körbe, körbejárni…

A kezdeményezés keretében – a mostaniak nélkül – eddig mintegy 180 családot ajándékoztak meg, és így 180 mózeskosarat adtak át.

Megszakítás