Az anyatej fontosságát hangsúlyozták

2022.08.02 Bács-Kiskun megye

Baba-mama sátorral csatlakoztak a Bács-Kiskun Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett rendezvényhez. A programsorozatot Szabóné Kis Éva szoptatási tanácsadó, védőnő hetedik alkalommal hívta életre Kecskeméten.

A szoptatás világnapján, augusztus elsején több mint háromszáz édesanyát és gyermekét köszöntötték, illetve ajándékozták meg a kecskeméti Homokbányán, a Bringaparknál. Minden olyan család meghívás kapott, amelyikben legalább hat hónapos koráig anyatejjel táplálták a 2021-ben született gyermeket vagy gyermekeket.

Szabóné Kis Éva szerint, fontos megfelelő és korszerű információkkal ellátni az anyákat, hogy a gyermekük táplálásában olyan döntést hozzanak, mely egy életre szóló ajándék. A szoptatás jóval több, mint táplálási funkció, hiszen olyan bensőséges kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között, mely anyára és gyermekre nézve, hosszú évekig pozitív hatással van – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a szoptatás védelme egy csapatmunka, közös felelősség, amelyhez egy támogató környezet kialakítását kell biztosítani.

Az önkormányzat nevében Engert Jakabné alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt. Felidézte az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapja történetét, amelyet 1992-től tartanak meg világszerte augusztus elsején. Az átfogó programot az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF indította útjára a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Emlékeztetett: Kecskeméten is nagy múltja van, a védőnők összefogásával 1993 óta ünneplik.

Mint mondta: segítséget kell adni a családoknak ahhoz, hogy minél tovább tudják anyatejjel táplálni a babákat, amely a természet csodája. Az anyatej amellett, hogy táplál, védelmet ad, erősíti az immunrendszert, és egyben lelki híd az anya és gyermeke között, hiszen nyugalmat és biztonságot is nyújt a babának.

A köszöntő után Böde-Harkai Csilla néptáncpedagógus és társai Csimota népi játékokkal, néptáncbemutatókkal szórakoztatták a közönséget.

Ezt követően több előadást hallgathattak meg az édesanyák a gyermekneveléssel, a szoptatással kapcsolatban. A családoknak a Ciróka Bábszínház az Almafácska meseelőadással kedveskedett.

A rendezvényen több mint húsz sátorban a gyermekgondozással, -neveléssel kapcsolatos tanácsadók, szakemberek is várták az érdeklődőket. A kínálat rendkívül széles volt, hiszen az egészségügytől a könyvtáron és babaeszközökön át a természetes gyógymódokig szinte mindent átfogott.

A rendezvény alatt ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozás és élményfestés is színesítette a programokat.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kisgyermekes családoknak Baba-mama sátorral készültek, amelyben mindent megtaláltak a legkisebbek pelenkázásához, nyugodt szoptatásához és, hogy addig a nagyobbak se unatkozzanak, játszószőnyeg is volt különféle játékokkal. A még nagyobbak pedig az asztalnál kedvükre színezhettek, rajzolhattak.

Az érdeklődők megismerkedhettek az esélyteremtési iroda egyéb szolgáltatásaival és programjaival is.

A megyei szervezet munkatársai a Baba-mama sátorba betérő édesanyákat, családokat a Biola felajánlásából egy-egy krémhabfürdővel ajándékozták meg.

Fotók: hiros.hu, esélyteremtési iroda

Megszakítás