Tataháza, Felsőlajos és Fülöpjakab is Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona lett

2022.04.05 Bács-Kiskun megye

Tataháza, Felsőlajos és Fülöpjakab települések önkormányzatai kapták a 2020. évben született gyermekek száma alapján a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület még 2009-ben alapított elismerését. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet már 30 település viselhette.

Naptári évente az a település viselheti a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet, ahol egyrészt folyamatos, másrészt az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülők gyermeke) újszülött létszámnövekedés.

A program keretében évente három, esetenként négy díjat adnak át a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásukban működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai. Az elismerés részét képezi egy, a településnek adományozott réztábla és emléklap, az újszülöttek számára egy-egy kis tűzzománc korona (Balanyi Károly Ferenczy-, illetve Bozsó-díjas grafikusművész alkotása), egy-egy ajándékcsomag és emléklap.

Engert Jakabné, a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház fenntartó szervezete, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, az elismerés alapítója szerint a család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése, valamint a gyermekvállalás fontosságának hangsúlyozása mindannyiunk közös érdeke, hiszen a települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növelésében rejlik.

Ennek jegyében hirdette meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házat működtető Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület 2010. január 1-jével Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím elnyerését. A díjakat 2012 januárjában adták át először.

Az előző programidőszak lezártával, 2021 márciusában már huszonhétre volt tehető azoknak a településeknek a száma, akiket eddig díjaztak: Páhi, Érsekhalma, Katymár, Dunatetétlen, Kunfehértó, Petőfiszállás, Lajosmizse, Tázlár, Lakitelek, Nyárlőrinc, Fülöpszállás, Bácsborsód, Városföld, Ágasegyháza, Imrehegy, Tabdi, Kunpeszér (két alkalommal), Kéleshalom, Ordas, Zsana, Homokmégy, Kömpöc, Mélykút, Újsolt (két alkalommal), Szalkszentmárton, Drágszél, Dunaszentbenedek után a jövőben már Tataháza, Felsőlajos és Fülöpjakab is viselheti a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet.

Az egyesület tagjai és az esélyteremtési iroda munkatársai az aktuális járványügyi helyzetre tekintettel a 2020. évben született gyermekek száma alapján megítélt három címet és az ajándékokat 2021 decembere helyett idén márciusban adták át a települések vezetőinek és a családoknak.

A díjátadó a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Fotók: Petőfi Népe – Vajda Piroska, Felsőlajos önkormányzata

Megszakítás