Átadták a Nők a Nemzet Jövőjéért és Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese díjakat

2022.04.04 Bács-Kiskun megye

Ötödik alkalommal adták át a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított díjat. Bíznak benne, hogy az elismerés hozzájárul ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

Az esélyteremtési iroda felhívására ezúttal is a megye számos pontjáról, Csikériáról, Kecskemétről, Kiskunhalasról, Lajosmizséről és Újtelekről is érkezett jelölés.

Az elismerésekre magánemberként, intézményként vagy akár közösségként olyan önkéntesek jelöléseit várták, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítettek másokon vagy akár egy egész szervezeten.

Az önkéntesek december 5-ei világnapjához kapcsolódó Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese díj célja, hogy elismerjék az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását, valamint hozzájáruljanak ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

A megyei esélyteremtési irodát fenntartó Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke és elnökségi tagjai a jelölések alapján három díj átadásáról döntöttek.

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerés díjazottjai:

Borsos Andrea – Kecskemét
Jelölő szervezet: Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány

Hegedűs Éva – Lajosmizse
Jelölő: Basky András Lajosmizse polgármestere

Az Év Ifjú Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerés díjazottja:

Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Diákkör – Kiskunhalas
Jelölő szervezet: Kiskunhalas Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata

Az elismerő oklevél mellé egy-egy Hollóházi-porcelán váza a díjazottak jutalma.

Borsos Andrea 1998 óta önkénteskedik különféle segítő szervezeteknél. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tevékenységéhez 2011-ban csatlakozott. Az egyik daganatos betegségben szenvedő ápoltjának kiskutyáját szerette volna terápiás célokra használni. Hatalmas feladatot vállalt a négylábú kiképzésével, levizsgáztatásával, de így vált lehetővé, hogy az országban az elsők között tudta az alapítvány bevezetni a kórházi kutyás terápiát mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók örömére és megelégedésére.
Borsos Andrea a gyermekosztályon is tagja a gyógyító teamnek, hiszen rögtön hívják, ha úgy értékelik, valamelyik kis betegnek erre van szüksége. Rendkívüli empátiás készséggel fordul a betegek felé, gyakran saját családi programjait is háttérbe szorítva vállalja a sürgős, nem tervezett kéréseket is, és megy, hogy segíthessen. Oroszlánrészt vállal az alapítvány egyéb iskolai vagy érzékenyítő rendezvényein is, mindig lehet rá számítani.

Hegedűs Éva számára a rászorulók megsegítése ugyanolyan fontos, mint a társadalom érzékenyítése. A lajosmizseiekért, a családokért, az egyedül élőkért végzett önkéntes munkája példaértékű lehet mindenki számára. Első rendezvényét, Családi karácsony elnevezéssel 2014-ben szervezte meg, mert úgy érezte, az emberek kevesebb figyelmet fordítanak egymásra. Programjainak célja, a rászoruló családok és az egyedül élők részére is megteremteni a karácsonyi ünnepkör varázsát. Kis csapatával öt főzőverseny, különféle majálisok, karácsonyi ünnepségek, „Mikulás-járatok” szervezésében vett már részt. Folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre többen csatlakozzanak a rendezvényekhez, és legalább minimális felajánlással segítsék azok sikerét.
Példaértékű, önzetlen közösségi munkájáért egyhangú döntésével 2018-ban elismerő oklevélben részesítette Lajosmizse önkormányzatának képviselő-testülete.

A Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Diákkör tagjai hivatalosan ugyan csak 2021 novemberében tették le az esküt, a szervezetbe felvételt nyert fiatalok azonban már évek óta lelkes segítői településüknek. Az ország első roma nemzetiségi diákkörébe minden oktatási intézmény delegálta, azt a cigány származású diákját, aki kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezik, és aktívan részt vesz a cigány közösség munkájában. A diákkör tagjai bebizonyították, hogy kellő kitartással és szorgalommal mélyszegénységben, cigány telepen, rossz körülmények között élve is el lehet jó tanulmányi eredményeket érni.
A fiatalok a diákkör megalakulását megelőzően is kitűntek társaik között, hiszen rendszeresen segítik lemaradó diáktársaikat a felzárkóztatásban, részt vesznek a roma fiatalokat érintő programok megszervezésében, a nemzetiségi önkormányzat tagjaival élelemiszert osztanak a rászoruló családoknak, tanszercsomagokat gyűjtenek a gyermekeknek. A roma kultúra ápolása érdekében a roma fiatalokat megismertetik a cigány tánccal, zenével, a Virágzó Tehetségek Művészeti Egyesülettel közösen táncműsorokat szerveznek.

A Bozsó Gyűjteményben rendezett ünnepség keretében adták át Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművésznek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnökségi tagjai a szervezet 2007-ben alapított díját. A kecskeméti Kodály Iskola tanára az első kecskeméti zeneművész a rangos díjazottak sorában.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elismerését minden évben az a kecskeméti kötődésű hölgy veheti át, aki kiemelkedőt alkotott az egyesület polgári, keresztény értékrendjével megegyezően, a család, a kultúra, a művészet, a nemzeti értékeink ápolása területén.

Az idei díj Kósa Klára kecskeméti születésű keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusának kerámiaképe, amelyhez egy díjoklevél is társul.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Díjat az elmúlt években megkapta többek mellett Loránd Klára muzeológus, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora; Sulczné dr. Bükki Éva gyermekorvos, zenepedagógus, a hunyadivárosi Baba-mama Klub megalapítója, a Mátyás Király Citerazenekar vezetője; Horváth Mária Balázs Béla-díjas filmrendező, grafikusművész; Kiszely Ágnes, a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója; dr. Szabóné Csikai Ágnes zenepedagógus, Ringató-foglalkozásvezető; Hulej Enikő, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze; dr. Sejbenné dr. Patyi Márta, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kórházhigiénés Osztályának osztályvezető főorvosa; Jancsikné Tóth Andrea, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta Otthonának igazgatója, illetve Kőváriné Kis Katalin, a Kálmán Lajos Óvoda intézményvezetője.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elismerését a zeneművészet és a köznevelés területén végzett kiemelkedő munkájáért, ezúttal Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész kapta meg.

Gerhátné Papp Rita 1990 óta él Kecskeméten. A Kodály Iskola, valamint hazai ifjúsági zenei táborok zongora- és csembalótanára, korrepetitora. Nemzetközi zenei mesterkurzusok és versenyek korrepetitora és tanára, több nemzetközi hírű előadóművész kamarapartnere.
A pozsonyi Solamente Naturali barokk- és a kecskeméti Renaissance Consort együttes mellett, szülővárosához való kötődése miatt a szombathelyi Capella Savaria, a legrégebbi korhű hangszereken játszó kamarazenekarnak is tagja.
Számos hazai és nemzetközi ifjúsági zongoraverseny díjazottja, valamint 1995-ben a Brugge-i Nemzetközi Csembalóverseny különdíját, 2000-ben a Párizsi Nemzetközi Bach-csembalóverseny I. díját és közönségdíját is elnyerte.
Művészi, oktatói munkáját a zene iránti rendkívüli elkötelezettség, alázat, nagy tudás, precizitás jellemzi.
Férjével, Gerhát László karnaggyal, zongoraművésszel és -tanárral rendszeresek a közös fellépéseik.
A zenész házaspár gyermekei, Domonkos és Balázs fiatal koruk ellenére már számos kiemelkedő eredményt értek el hazai és nemzetközi hangszeres versenyeken.

Fotók: hiros.hu – Banczik Róbert

Skip to content