Bács-Kiskun megyei önkéntesek tevékenységét ismerték el

2021.12.16 Bács-Kiskun megye

Ötödik alkalommal hirdették meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított díj felhívását. Bíznak benne, hogy az elismerés hozzájárul ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

Az esélyteremtési iroda felhívására ezúttal is a megye számos pontjáról, Csikériáról, Kecskemétről, Kiskunhalasról, Lajosmizséről és Újtelekről is érkezett jelölés.

Az elismerésekre magánemberként, intézményként vagy akár közösségként olyan önkéntesek jelöléseit várták, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítettek másokon vagy akár egy egész szervezeten.

Az önkéntesek december 5-ei világnapjához kapcsolódó Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese díj célja, hogy elismerjék az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását, valamint hozzájáruljanak ahhoz, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

A megyei esélyteremtési irodát fenntartó Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke és vezetőségi tagjai a jelölések alapján három díj átadásáról döntöttek.

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerés díjazottjai:

Borsos Andrea – Kecskemét
Jelölő szervezet: Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány

Hegedűs Éva – Lajosmizse
Jelölő: Basky András Lajosmizse polgármestere

Az Év Ifjú Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerés díjazottja:

Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Diákkör – Kiskunhalas
Jelölő szervezet: Kiskunhalas Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata

Borsos Andrea (60) 1998 óta önkénteskedik különféle segítő szervezeteknél. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tevékenységéhez 2011-ban csatlakozott. Az egyik daganatos betegségben szenvedő ápoltjának kiskutyáját szerette volna terápiás célokra használni. Hatalmas feladatot vállalt a négylábú kiképzésével, levizsgáztatásával, de így vált lehetővé, hogy az országban az elsők között tudta az alapítvány bevezetni a kórházi kutyás terápiát mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók örömére és megelégedésére.
Borsos Andrea a gyermekosztályon is tagja a gyógyító teamnek, hiszen rögtön hívják, ha úgy értékelik, valamelyik kis betegnek erre van szüksége. Rendkívüli empátiás készséggel fordul a betegek felé, gyakran saját családi programjait is háttérbe szorítva vállalja a sürgős, nem tervezett kéréseket is, és megy, hogy segíthessen. Oroszlánrészt vállal az alapítvány egyéb iskolai vagy érzékenyítő rendezvényein is, mindig lehet rá számítani.

Hegedűs Éva (61) számára a rászorulók megsegítése ugyanolyan fontos, mint a társadalom érzékenyítése. A lajosmizseiekért, a családokért, az egyedül élőkért végzett önkéntes munkája példaértékű lehet mindenki számára. Első rendezvényét, Családi karácsony elnevezéssel 2014-ben szervezte meg, mert úgy érezte, az emberek kevesebb figyelmet fordítanak egymásra. Programjainak célja, a rászoruló családok és az egyedül élők részére is megteremteni a karácsonyi ünnepkör varázsát. Kis csapatával öt főzőverseny, különféle majálisok, karácsonyi ünnepségek, „Mikulás-járatok” szervezésében vett már részt. Folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre többen csatlakozzanak a rendezvényekhez, és legalább minimális felajánlással segítsék azok sikerét.
Példaértékű, önzetlen közösségi munkájáért egyhangú döntésével 2018-ban elismerő oklevélben részesítette Lajosmizse önkormányzatának képviselő-testülete.

A Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Diákkör tagjai hivatalosan ugyan csak 2021 novemberében tették le az esküt, a szervezetbe felvételt nyert fiatalok azonban már évek óta lelkes segítői településüknek. Az ország első roma nemzetiségi diákkörébe minden oktatási intézmény delegálta, azt a cigány származású diákját, aki kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezik, és aktívan részt vesz a cigány közösség munkájában. A diákkör tagjai bebizonyították, hogy kellő kitartással és szorgalommal mélyszegénységben, cigány telepen, rossz körülmények között élve is el lehet jó tanulmányi eredményeket érni.
A fiatalok a diákkör megalakulását megelőzően is kitűntek társaik között, hiszen rendszeresen segítik lemaradó diáktársaikat a felzárkóztatásban, részt vesznek a roma fiatalokat érintő programok megszervezésében, a nemzetiségi önkormányzat tagjaival élelemiszert osztanak a rászoruló családoknak, tanszercsomagokat gyűjtenek a gyermekeknek. A roma kultúra ápolása érdekében a roma fiatalokat megismertetik a cigány tánccal, zenével, a Virágzó Tehetségek Művészeti Egyesülettel közösen táncműsorokat szerveznek.

 

Megszakítás