Új gyűjtőoldal és iskolai kutatás indult a kapcsolati erőszakról

2021.04.08 Bács-Kiskun megye

A Családbarát Ország Nonprofit Kft. (CSBO) jóvoltából néhány hete már elérhető egy, a kapcsolati erőszakra fókuszáló, különféle lehetőségeket összegyűjtő internetes oldal. A honlapon a krízis esetén felkereshető szervezeteket és szolgáltatásokat mutatják be, illetve elérhetővé tettek a kapcsolati erőszak kialakulását, dinamikáját és a kilépés lehetőségeit ismertető kisfilmeket, információs anyagokat is. A témával egy a 14 és 18 év közötti korosztályt célzó iskolai kutatás keretében is foglalkoznak.

Héra Gábor szociológus elmondta: az elmúlt időszakban nem készültek olyan, a kapcsolati erőszakkal foglalkozó társadalomtudományi kutatások, amelyek kifejezetten a fiatalokra fókuszáltak volna, ezért kevés információ áll a szakemberek rendelkezésére erről a korosztályról.

A fiatalok beállítódásának megismerése mellett azonban fontos szempont volt a tájékoztatásuk is. Éppen ezért a CSBO szakemberei kialakították a https://iskolakutatas.okit.hu/info gyűjtőoldalt, ahol a kapcsolati erőszakra fókuszáló szolgáltatásokról, a felkereshető intézményekről is információt kaphatnak a felmérésben résztvevők.

Héra Gábor szociológus, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. munkatársa

„Nem tudjuk, hogy a fiatalok miként gondolkodnak erről a témakörről, és így azt sem tudjuk, hogy milyen szemléletformáló és információs kampányokkal érdemes megszólítani őket.”

„Ezen túlmenően szerettünk volna információt eljuttatni a fiatalokhoz, hiszen ez a kutatás abból a szempontból, ha lehet ilyet mondani, hogy újdonság, mivel nemcsak információt gyűjtünk, hanem a kapcsolati erőszakhoz kapcsolódó szolgáltatásokról, a kapcsolati erőszak esetén felkereshető intézményekről is eljuttatunk információt a fiataloknak.”

A szociológus emlékeztetett, kapcsolati erőszak alatt azt értjük, amikor egy családtag, házastárs, élettárs vagy ex-partner a másik felet fizikailag, szexuálisan, érzelmileg vagy lelkileg bántalmazza. Gyakorlatilag az egyik fél hatalmában tartja a másikat, uralkodik felette, kizsákmányolja, korlátozza a szabadságában. Ez semmilyen körülmények között nem elfogadható – fogalmazott.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. a családokért felelős tárca nélküli miniszter megbízásából a közelmúltban elindult, iskolák bevonásával zajló kutatása keretében a 14-18 éves korosztály kapcsolati erőszakra vonatkozó attitűdjét és ismereteit mérik.

Héra Gábor szociológus, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. munkatársa

„Elsősorban az érdekel minket, hogy a fiatalok szerint mi tekintendő kapcsolati erőszaknak, és szerintük mi nem az. Tehát amire nagyon komoly figyelmet fordítottunk, hogy a személyes érintettségre és a személyes tapasztalatra ne kérdezzünk rá, ne okozva esetleg ezzel traumatizációt.”

Héra Gábor kiemelte: a felmérés során arra kíváncsiak, hogy a fiatalok szerint a kérdőívben bemutatott erőszaktípusok vajon elfogadhatóak vagy nem helyesek ugyan, de megbocsáthatóak, avagy komoly problémát jelentenek vagy pedig bűncselekményként tekintenek rájuk. Ezzel nagyon jól fel lehet mérni, hogy a fiatalok a különféle kapcsolati erőszaktípusokat mennyire tartják súlyosnak: mennyire tartják elfogadhatónak vagy éppen elutasítandónak – sorolta.

Héra Gábor szociológus, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. munkatársa

„Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok is, de pláne a többségi társadalom tagjai is sokszor egyértelmű kapcsolati erőszak helyzeteket nem tekintenek annak, és ezért nem ismerik fel az erőszak jelenlétét, a helyzet súlyosságát, ezért nem fordulnak segítő szakemberekhez, illetve nem fordulnak azokhoz az intézményekhez, amelyeknek feladata az, hogy segítsenek ilyen helyzetben.

És a kutatásunk esetében a fiatalok számára eljuttatott információs anyagok azt a célt szolgálják, hogy ez a fajta felismerés vagy ráismerés az megtörténjen.”

A kérdőívek kérdései között vetített és a gyűjtőoldalon is fellelhető kisfilmek is azt mutatják be, hogy mi a kapcsolati erőszak. Héra Gábor bízik benne, hogy ezek révén többen fogják felismerni a kapcsolati erőszak jelenlétét saját kortárscsoportjukban vagy családjukban, és jelezni, hogy a kialakult helyzet már nem elfogadható.

Héra Gábor szociológus, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. munkatársa

„A filmek jelentős része arról ad információt, hogy kapcsolati erőszak esetén az érintettek hova fordulhatnak. Egyrészt az OKIT, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnak a krízis esetén hívható telefonszámát mutatják be azok a személyek, akik ismertek és talán híresek is a fiatalok körében.”

„Ezen kívül az Ökumenikus Segélyszervezetnek is elérhető egy filmje, amely A szeretet nem… kampányt mutatja be, pontosabban ehhez kapcsolódik. Ez is a kapcsolati erőszak jelenségére hívja fel a figyelmet, illetve arról ad információt, hogy probléma esetén hova tudnak fordulni azok, akik kapcsolati erőszak áldozatának tekintik magukat.”

„Ezen kívül nemzetközi kutatási projektek és kommunikációs kampányok keretében létrejött kisfilmek is elérhetőek. Ezek, ha angol nyelven is vannak, akkor magyar felirattal tekinthetőek meg.”

Héra Gábor emlékeztetett: a Családbarát Ország Nonprofit Kft. az elmúlt években már több a kapcsolati erőszakra fókuszáló kutatást valósított meg. A jelenlegi felmérés és a kialakított gyűjtőoldal is jól illeszkedik abba a törekvésükbe, hogy a lehető legtöbb információt szerezzenek a jelenségről, illetve, hogy minél több érintetthez eljuttassák az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat hírét, ahova probléma, krízis esetén fordulni lehet.

A szakemberek célja továbbá az is, hogy minél jobban feltérképezzék azokat a lehetőségeket, amelyek révén a kapcsolati erőszakkal kapcsolatos információkat és ismereteket minél több emberhez eljuttathatják.

Kép: illusztráció – forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Megszakítás